Cili shteti më i shkolluar në botë?

Cili është shteti më i shkolluar në botë? Një studim i ri përdori shprehi të shumfishta të edukimit për ti nxjerr pikët e plota për secilin vend. Finlanda me lehtësi i mposhti Shtetet e Bashkuara dhe Britanin, duke dalur e para nga të gjitha.

Studimi është bërë nga John Miller, president i Universitetit Shtetëror Qëndror, në Connecticut. Ky studim nuk ishte limitur tek shkalla e shkollimit të individëve, por më shumë tek gjërat si numri i përgjithshëm i bibliotekave, numrin e familjeve që kanë kompjuter dhe pikët nga testi i arsimimit.

Dhjetë vendet më të shkolluara janë:

  1. Finlanda
  2. Norvegjia
  3. Islanda
  4. Danimarka
  5. Suedia
  6. Zvicrra
  7. Shtetet e Bashkuara të Amerikës
  8. Gjermania
  9. Letonia
  10. Irlanda

Finlanda i prin pakos për në përgjithësi vendet e skandinavisë dolën shumë të suksesshme, ashtu siç dolën venden nga Evropa kontinentale.

Shtetet e Bashkuara përfunduan në vendin e shtatë, për të cilat Miller u shpreh se ky vend nuk arriti të hyjë në pesëshen e parë me asnjërën nga kategoritë si: investimet në edukim, pikët nga testimet, bibliotekat, gazetat dhe shtëpitë me kompjuter.

Britani e madhe përfundoi e shtatëmbëdhjeta përderisa Kanada mbeti në prag, duke u radhitur e njëmbëdhjeta.

Artikuj të Tjerë