Pse Nuk Duhet Ta Përdorni Frikën Si Mjet Disipline Për Fëmijën

Frika dhe fobitë fillojnë të shfaqen te fëmijët në moshën 2 vjeç, përafërsisht. Deri atëherë ai ka mësuar të funksionojë më shumë me instinkt dhe reflektim.

Ndërsa rritet, bëhet më i zgjuar, inteligjenca rritet dhe bota e tij duket e rrezikshme dhe kërcënuese. Ai është i frymëzuar nga idetë, konceptet dhe informacionet e reja dhe sintetizon të gjithë këto skenarë të tmerrshëm. Për shkak se ai ende nuk mund të dallojë logjikën nga absurdja, imagjinata e tij është e frikësuar.

Ai ka frikë se qeni që pa pasdite ose fshesa do ta gëlltisë atë. Ai e kupton se sa i vogël është në lidhje me gjithçka rreth tij dhe është i tmerruar. Zbuloni të gjitha këto arsye që frikësojnë fëmijën tuaj dhe luftoni ato.

Ndihmoni atë që të përballet me atë që frikëson, kështu që frika e sotme nuk do të vazhdojë nesër. Ata janë të paarsyeshëm, por të vërtetë. Dhe për shkak se ai nuk mund të merret me të vetëm, ju duhet ta ndihmoni.

Duhet një dorë e fortë për të fituar besim dhe qetësi. Luftoni të keqen në rrënjët e saj dhe mos lejoni të shikojë filmat e dhunshëm apo t’ju tregojnë histori që ju e dini se do t’i trembin.

Gjithashtu, mos përdorni frikën për disiplinimin e tyre.

Fraza të tilla si “Nëse ju dilni jashtë dhomës, do të të hajë ujku ‘, …duhet të ndalohen, nëse doni të ndërtoni një personalitet të shëndetshëm në fëmijën tuaj.

Artikuj të Tjerë