Tani do të jemi mbinjerëzorë? Shpikja e redaktimit të ADN-së

Shkencëtarët Rogue janë duke redaktuar gjenet e tyre në një përpjekje për ta bërë veten mbinjerëzorë.

Biokimisti Josiah Zayner është bërë personi i parë i njohur që ka redaktuar ADN-në e tij me mjetin CRISPR.

Ish-punëtori i NASA-s ka hequr myostatin, i cili pengon rritjen e muskujve, me teknologjinë e prerjes së gjeneve. Ai tha: “Kjo është hera e parë në histori që ne nuk jemi më skllevër të gjenetikës sonë”.

Kjo teknologji është shumë e rregullt në SHBA dhe Britani të Madhe, por nuk është e paligjshme të redaktoni ADN-në. Zayner, firma e të cilit shet kuti të editimit të gjeneve DIY, transmetoi vetë injektimin e kopjes së modifikuar të ADN-së së tij.

Ai fillimisht pret të shohë rritje shtesë të muskujve në atë krah.

Një tjetër “biohacker” i SHBA planifikon të fusë një mutacion gjenetik që lejon njerëzit të shohin në spektrin ultravjollcë.

Studiuesi i CRISPR me bazë në Londër, Robin Lovell-Badge, paralajmëroi për reagime negative. Por bioethicisti i Universitetit të Mançesterit John Harris tha: “Ekziston një histori e gjatë e shkencëtarëve që eksperimentojnë në vetvete.”

Artikuj të Tjerë