Vladimir Putin, presidenti që po përgatitet për luftë

Presidenti i Rusisë,Vladimir Putin,  po mendon për një mandat tjetër në krye të presidencës ruse. Platformat që do shpalos dhe politika që do të ndjek mbetet e panjohur deri tani.

Por, ai është duke u përgatitur mesa duket dhe po përgatit vendin e tij për luftë. A është kjo një tentativë “mashtrimi” e fushatës apo një arsye vërtetë për t’u shqetësuar.

Në fillim të muajit nëntor, disa nga mediat ruse  përfshirë dhe gazetën e pavarur “Novaya Gazeta” të Moskës, kanë raportuar se “Rusia ka marrë urdhra të papritura për t’u përgatitur për luftë”. Lajm i parë në media, raporte të cilat kishin ngritur dhe raportuar këtë shqetësim. Së pari-presidenti rus, Vladimir Putin kishte  kishte filluar stërvitje ushtarake “Zapad 2017”  në muajin shtator.Disa ditë më vonë, janë dërguar udhëzime  në mediat sociale  për të shpërndarë informacion në shkollat e rajonit të Siberisë, Krasnoyarsk në Rusi për të qenë të gatshëm  në operacionet gjatë kohës së luftës. Porosia në fjalë, rezultoi të jetë  origjinale dhe autentike. Autoritetet ruse, e luajtën këtë strategji thjeshtë si një çështje “rutinë” ose të përditshme.

“Shpata e vrullshme” si një mashtrim fushate:
“Biseda për luftën nuk  është diçka e pazakontë në Rusinë e sotme. Moska ka ripërsëritur se po ndihet e kërcënuar nga Perëndimi. Megjithatë, shumë janë habitur në lidhje me këtë qëndrim dhe nga këto konflikte. “Novaya Gazeta” ka paraqitur synimet e Putinit në zgjedhjet presidenciale në mars të vitit të ardhshëm. Ishte një sekret i hapur se ai tashmë kishte ndërmend të kandidonte për një mandat të katërt”-shkruan Deutche Welle.

Por, javën e kaluar, ai zyrtarisht e shpalli kandidaturën e tij për postin e presidentit të Rusisë. Ekspertë e sigurisë, thonë se e gjitha kjo nuk është pa një rol në këtë strategji që po ndjek Putin.

Historiani britanik Mark Galeotti, shprehet se  “nuk mendon se Rusia po përgatitet për luftë”. Në vend të kësaj, ai beson se “Kjo është në fakt pjesë e tregimit më të madh të Putinit që synon ndërtimin e legjitimitetit përpara votimit për president. Ky pozicion ka për qëllim të sugjerojë që tashmë Rusia është e rrethuar nga shtete armiqësore-” tha Galeotti.

Stephen Blank, një specialist ushtarak dhe ekspert rus, i cili punon për këshillin e Këshillit të Politikës së Jashtme Amerikane, e sheh  sabotimin e Putinit si pjesë të një tabloje më të madhe. Ai shtoi se lëvizja e Rusisë po ndodh për t’u mobilizuar për forma të luftës.

A po përgatitet Rusia për luftë, apo vetëm për rizgjedhjen e Putinit?
Eksperti ushtarak i Moskës Alexander Golts, pajtohet kryesisht me këtë. “Sovjetik, dua të them përmes mobilizimit. Si rregull për rezervistët,  Moska e percepton Perëndimin si armik kryesor të saj të mundshëm” tha ai, ndërsa shton se “forcat kryesore ushtarake të Rusisë janë duke u vendosur në perëndim dhe jugperëndim të vendit.”

Aktualisht, Rusia po krijon tre ndarje të reja të ushtrisë midis Smolensk dhe Rostovit, siç pretendon Kremlini, është një mbrojtje kundër trupave të NATO-s. Ajo ka ndërtuar gjithashtu një ndarje të re tankesh në Rusinë perëndimore.

Bukë dhe bunkerë
Që nga aneksimi i Krimesë në vitin 2014, Rusia ka filluar të modernizojë Forcat e saj të Armatosura. Në fund të vitit 2014, në Moskë u përurua një seli ushtarake e re shtetërore. Në atë kohë, gazetarët rusë u mrekulluan si të sinjalizuar për një luftë në detyrë. Në ditët e sotme, selia ushtarake e teknologjisë së lartë të Rusisë shfaq pothuajse çdo ditë në TV, duke përfshirë raporte mbi angazhimin ushtarak të vendit në Siri.

Por përgatitjet në kohën e luftës nuk përfundojnë atje. Një stërvitje e mëparshme ushtarake ruse u përpoq gjithashtu të provonte sistemin financiar të vendit dhe sistemin e komunikimit. Në një ushtrim tjetër, kontrolli ushtarak mbi administratën publike u simulua. Raportet nga Shën Petersburg rreth planeve për rezerva ushqimore, duke përfshirë ushqimet e përditshme të bukës, bën të ditur tituj e medive.

Siç ka bërë edhe raporte mbi bunkerë të kohës së kaluar dhe tani që janë ri-hapur në Moskë. Për më tepër, në shkurt të këtij viti, parlamenti rus amendoi një ligj lidhur me mobilizimin e kohës së luftës. Tani ajo përcakton që udhëheqësit rajonalë janë personalisht përgjegjës për mobilizimin e trupave.

Dhjetëra mijëra njerëz u evakuuan nga mjedise të ndryshme në Rusi në shtator, që rrezikoheshin mga kërcënimet misterioze të bombës, duke përfshirë dyqanin e famshëm të GUM në Moskë. Është ende e paqartë si u bë evakuimi i dhjetëra mijëra njerëzve. Autoritetet e vendit mohuan ndonjë lidhje, duke thënë se një kërcënim anonim  me “bombë” shkaktoi incidentin në fjalë.

Veprimi i parë
Historiani Galeotti beson se këto lëvizje ruse përbëjnë një “modernizim” të aparatit të saj të sigurisë kombëtare. “Kur flas me figura në sektorin e sigurisë dhe ushtrisë në Moskë, ata insistojnë që Rusia është nën kërcënim dhe se Perëndimi po përpiqet të minojë statusin e superfuqisë së vendit dhe po synon ndryshimin gradual të regjimit”, tha Galeotti. “Ata në të vërtetë e besojnë këtë absurditet”-përfundoi ai.

Një komentues i “Novaya Gazeta” ka shkruar se nëse lufta është përfundimi i synuar apo jo, rrahja e shpatave  të Putinit e bën shumë më shumë të ngjarë për të ndodhur, duke iu referuar një citati nga figura letrare ruse, Anton Chekhov: “Në qoftë së herën e parë  ke varur pistoletën në mur, herës tjetër  duhet të qëlloje, përndryshe mos e vendos në mur.

Artikuj të Tjerë